Crnogorski (MNE)English (UK)
Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

Nakon uspostavljanja sistema vizne liberalizacije, pitanje velikog broja neutemeljenih zahtjeva za azil iz zemalja zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna...

Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona »

Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona »

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa Daily Press Vijesti, u okviru realizacije projekta „EU vijesti-informiši se!“, podržanog iz komunikacionog budžeta Delegacije Evropske unije u...

Promovisan projekat

Promovisan projekat "Rastimo zajedno 3 – Informacije o EU kroz popularne internet portale"

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori danas je u prostorijama EU  Info Centra promovisala projekat "Rastimo zajedno 3 – Informacije o EU kroz popularne internet portale". Projekat ima za cilj...

Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas, u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES), nastavio sa realizacijom projekta «Evropski kafe» u okviru kojeg je organizovan sastanak...

Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizuje prezentaciju projekta "Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale", 20. aprila sa početkom u 11h00, u prostorijama EU...

 • Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

  Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

 • Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona »

  Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene...

 • Promovisan projekat

  Promovisan projekat "Rastimo zajedno 3 – Informacije o EU kroz popularne internet portale"

 • Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

  Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

 • Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

  Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

Dani Evrope u Crnoj Gori

 

podgorica1

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert i NVO Natura, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, u okviru projekta „EU info Bus-na putu ka EU“, organizovao je proslavu Dana Evrope - 7, 8 i 9. maja, u tri grada Crne Gore: Kolašinu, Cetinju i Podgorici.

Moto ovogodišnje proslave Dana Evrope bio je „Evropa u svijetu, Crna Gora u Evropi“ simbolizirajući integraciju kao budućnost, Evropu kao jedinstvo različitosti, ali i ostvareni napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji. Cijeneći značaj procesa evropskih integracija i potrebu građana i građanki Crne Gore da se što kvalitetnije informišu o samom procesu, organizovani su cjelodnevni programi, uz brojne aktivnosti kulturnog, sportskog, edukativnog i informativnog karaktera.

Pristup opštinama, u smislu realizovanih aktivnosti, bio je raznolik, uz uvažavanje specifičnosti datih sredina, interesovanja građana i građanki, kao i stepena znanja i razumijevanja procesa evropskih integracija. Tako je program u Prijestonici Cetinje imao akcenat na kulturnim aktivnostima i održan je pod sloganom „Nacrtaj Evropu“, u Kolašinu na sportskim aktivnostima uz slogan „Igraj za Evropu!“, dok je u Podgorici organizovana centralna proslava, osmišljen i realizovan sadržajan program, sa ciljem da se obuhvati što širi dijapazon građana i građanki Glavnog grada.

Cilj proslave Dana Evrope bio je da se građanima i građankama približe evropske teme i zajedničke vrijednosti poput mira, demokratije, slobode, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, na kojima je Evropska unija nastala, kao i da se informišu o svim aspektima procesa evropskih integracija, u direktnom razgovoru sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorima država članica, zvaničnicima crnogorskih institucija i predstavnicima civilnog sektora.

 

IGRAJ ZA EVROPU!
PROSLAVA DANA EVROPE U KOLAŠINU
07.05.2013

 kolasin1

Program proslave Dana Evrope u Kolašinu imao je više segmenata. Posebno brendiran EU Info autobus, sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, ambasade Italije u Crnoj Gori, Centra za građansko obrazovanje (CGO), studentima državnog i privatnih Univerziteta Crne Gore, doputovao je u Kolašin i odmah izazvao veliko interesovanje građana i građanki Kolašina.

kolasin2Program je počeo sa glavnog gradskog trga u 11h00. Na trgu su postavljeni EU info štandovi sa različitim edukativno-informativnim materijalima o Evropskoj uniji. Svi zainteresovani građani i građanke mogli su dobiti informacije o EU i procesu evropskih integracija. Organizovan je EU kviz i svi koji bi tačno odgovorili na postavljena pitanja bili su u prilici da dobiju nagrade. Pored štandova nalazila se i EU slagalica za mlađe posjetioce, koji su, takođe, bili nagrađeni za učešće u igri promotivnim materijalima. Kulturni dio programa činio je nastup kulturno-umjetničkog društva „Mijat Mašković“. Program na trgu svečano je otvorio ambasador Mitja DROBNIČ, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Pored njega, okupljenim građanima i građankama obratili su se: Darko BRAJUŠKOVIĆ, predsjednik opštine i Daliborka ULJAREVIĆ, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Programu na trgu prethodio je sastanak sa predsjednikom opštine Kolašin, Darkom BRAJUŠKOVIĆEM, kojem su prisustvovali Nj.E Mitja DROBNIČ, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Nj.E, Vincenzo DEL MONACO, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, Nevenka VULIĆEVIĆ, direktorka Direkcije za pravnu harmonizaciju propisa u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Daliborka ULJAREVIĆ, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO). Na sastanku su predstavljeni programi i projekti opštine Kolašin, kao i druge aktivnosti opštine koje preduzima u cilju doprinosa procesu evropskih integracija Crne Gore i razvoja sopstvenih potencijala.

Centralna aktivnost proslave u Kolašinu bio je fudbalski turnir, organizovan između dvije srednje škole i održan u renoviranoj sportskoj hali, koja je rekonstruisana sredstvima Evropske unije. Turnir je otvorio NJ.E Mitja DROBNIČ, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, simboličnim udarcem lopte sa centra terena. U takmičenju su učestvovale četiri ekipe srednjoškolaca iz Kolašina. Pobjednik turnira bila je ekipa SS “Braća Selić“, koja je nagrađena setom EU promotivnih materijala, dok su ostale tri ekipe dobile simbolične nagrade za učešće.

kolasin3U želji da se odgovori na potrebu građana i građanki Kolašina da se informišu o procesu evropskih integracija i da im se omogući da u direktnoj komunikaciji sa nosiocima ovog procesa dobiju važne informacije, organizovana je panel diskusija na temu: „Značaj procesa EU integracija za razvoj Crne Gore“, u sali Centra za kulturu, sa početkom u 12h00.

Na panelu su govorili: NJ.E Mitja DROBNIČ, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Darko BRAJUŠKOVIĆ, predsjednik opštine Kolašin, Nevenka VULIĆEVIĆ, direktorka Direkcije za pravnu harmonizaciju propisa u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Nj.E, Vincenzo DEL MONACO, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori i Daliborka ULJAREVIĆ, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Panelu je prisustvovalo preko stotinu lokalnih odbornika, privrednika, predstavnika političkih stranaka, nevladinih organizacija, medija, studenati, učenika i drugi građana i građanki Kolašina. Brojna pitanja i komentari, koji su uslijedili nakon formalnog uvodnog obraćanja panelista, pokazali su visok stepen zainteresovanosti građana i građanki Kolašina za ovu temu, kao i želju da budu informisani o ovom procesu.

 

NACRTAJ EVROPU!
PROSLAVA DANA EVROPE U PRIJESTONICI CETINJE
08.05.2013

  cetinje1

Dan Evrope na Cetinju, kulturnoj i istorijskoj Prijestonici Crne Gore, proslavljen je 8.maja, na trgu Kralja Nikole. Polazeći od osobenosti ovog grada, proslava je organizovana za mlade i dominantno je imala kulturni karakter. Pod sloganom „Nacrtaj Evropu“, na jednom mjestu okupili su se brojni učenici i studenti, koji su uz muziku i druge zabavne aktivnosti iskazali svoj likovni talenat i prikazali na koji način oni vide Evropsku uniju.

Pored likovnog takmičenja, na trgu su postavljeni EU info štandovi, organizovan EU info kviz i postavljena EU slagalica za najmlađe učesnike. Ovo je bila prilika da mladi Cetinja uz igru i druge obrazovne aktivnosti, proslave Dan Evrope, uče o evropskim integracijama i pitaju ono što ih konkretno interesuje. Učesnici, koji su pokazali zavidno znanje i tačno odgvorili na sva pitanja iz EU kviza, nagrađeni su setom promotivnih materijala sa obilježjima Evropske unije.

Program proslave Dana Evrope otvorila je Daliborka ULJAREVIĆ, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) označavajući tako i početak takmičenja. Pored nje, građanima i građankama Cetinja obratio se i Damir ŠABANOVIĆ, iz Sekretarijata pregovaračke grupe za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU pri Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

cetinje2

Za najbolji likovni prikaz Evrope takmičila su se 32 učesnika, a komisija koju su činili predstavnici Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), odabrala je i nagradila tri najbolja rada. Pored nagrada za najbolje, pripremljene su i podijeljene simbolične nagrade za sve učesnike. Najbolji radovi biće izloženi u prostorijama CGO-a.

 

EVROPA U SVIJETU - CRNA GORA U EVROPI
PROSLAVA DANA EVROPE U GLAVNOM GRADU PODGORICI
9.05.2013

pg

Centralna proslava 9. maja - Dana Evrope u Crnoj Gori, upriličena je u Podgorici. Cjelodnevni program, uz brojne aktivnosti, kulturnog, sportskog, edukativnog i informativnog karaktera, započet je sa trga Republike u 10h30, izvođenjem himni Crne Gore i Evropske unije, od strane hora srednje muzičke škole „Vasa Pavić“. Program je otvorio Nj. E Mitja DROBNIČ, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Pored njega, građanima i građankama Podgorice obratili su se: Igor LUKŠIĆ, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Miomir MUGOŠA, gradonačelnik Glavnog grada Podgorica, kao i Daliborka ULJAREVIĆ, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Za građane i građanke Podgorice pripremljen je raznovrstan program. Oni su imali priliku da se sretnu i razgovaraju sa ambasadorima država članica Evropske unije, informišu o procesu evropskih integracija iz različitih edukativno-informativnih materijala, koje su mogli preuzeti sa EU info štandova, učestvuju u EU kvizu, igraju EU slagalicu i osvoje jednu od brojnih nagrada. Sa građanima su razgovarali: EU ambasadori: Nj.E. Pius Fischer, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Nj.E. Martin Pammer, ambasador Austrije u Crnoj Gori, Nj.E. Tibor Császár, ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Nj.E. Grazina Sikorska, ambasadorka Poljske u Crnoj Gori, Nj.E. Mihail Florovici, ambasador Rumunije u Crnoj Gori, Nj.E. Vladimir Gasparič, ambasador Slovenije u Crnoj Gori, zatim gospođa Natalia Panourgia, otpravnica poslova ambasade Grčke u Crnoj Gori.

Istovremeno, na centralnoj bini je tekao multimedijalni baletski nastup „Rapsodija 29“, u izvođenju baletske škole «Princeza Ksenija». Ovaj komad je posvećen obilježavanju dvjestogodišnjice rođenja evropskog kompozitora ere romantizma Roberta Šumana, dok je drugi junak predstave još jedan poznati Robert Šuman, francuski državnik, koji se smatra jednim od utemeljivača ideje o ujedinjenoj Evropi. Uz baletski nastup, čitani su izvodi iz Šumanove Deklaracije, kao podsjetnik na osnovne postulate ideje o ujedinjenoj Evropi. Proslava na trgu privukla je značajnu pažnju medija, te su izvještaji sa skupa prenešeni u svim štampanim i elektronskim medijima u Crnoj Gori.

podgorica2
Po završetku programa na trgu, učesnici su EU INFO Bus-om nastavili put ka Univerzitetu Donja Gorica, gdje je organizovana panel diskusija na temu: "Evropa u svijetu - Crna Gora u Evropi“. Panelu je prethodila dodjela nagrada za najbolji novinarski tekst o evropskim integracijama u Crnoj Gori za 2013. godinu. Konkurs je prethodno raspisan u okviru projekta „EU info Bus-na putu ka EU!“, početkom aprila. Tri najbolja teksta po ocjeni stručnog žirija, u sastavu: Dragan Mugoša, portparol Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Nada Vojvodić, MVPEI i Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, nagrađeni su plaketama i novčanim nagradama. Nagrade su osvojili: Nikša Grgurović (tekst objavljen u ND Vijesti), zatim Esad Krcić (tekst objavljen na Slobodnoj Evropi) i Bojana Mućalica (agencija MINA), a dodjelili su ih NJ.E Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Milivoje Jurišić, sekretar Pregovaračke grupe, MVPEI, i Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a.

podgorica3

Panel diskusija, održana u velikoj svečanoj sali UDG-a, okupila je veliki broj studenata, predstavnika političkih partija, civilnog društva, medija i druge. Na panelu su govorili: Veselin VUKOTIĆ, rektor Univerziteta Donja Gorica, Nj.E. Mitja DROBNIČ, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Milivoje JURIŠIĆ, sekretar Pregovaračke grupe, MVPEI, dr Miomir MUGOŠA, gradonačelnik Glavnog grada Podgorica, i Daliborka ULJAREVIĆ, izvršna direktorka CGO-a. Izlaganja panelista izazvala su dinamičnu diskusiju i veliki broj pitanja iz različitih segmenata procesa integracije Crne Gore u EU. Pitanja su varirala od oblasti obrazovanja i mogućnosti učešća u programima razmjene studenata i sticanje znanja na nekom od evropskih univerziteta, preko specifičnosti pregovaračkog procesa, do poslijedica ulaska Hrvatske u EU po crnogorsku ekonomiju. Panel diskusiju pratili su predstavnici crnogorskih štampanih i elektronskih medija.

U sportskom dijelu programa održana je fudbalska utakmica EU – Crna Gora, u kojoj su učestovali predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasada zemalja članica, predstavnici Vlade, NVO i Glavnog grada.

Utakmicu, koja je odigrana na sportskom terenu Univerziteta Donja Gorica, podržao je i Fudbalski savez Crne Gore (FSCG), čiji je sudija vodio meč. Ovaj simbolički sportski događaj je obilovao iznenađujuće nadahnutim potezima pojedinaca, koji su demonstrirali svoje sportske vještine. Fudbalski savez je za potrebe ovog meča donirao i posebno kreiranu sportsku opremu koja je upotpunila događaj.

podgorica4Za tim Evropske unije su nastupili Olaf Poeschke, zamjenik ambasadora u Ambasadi SR Njemačke u Crnoj Gori, Daniel Dobrev, prvi sekretar u Ambasadi Bugarske u Crnoj Gori, Nikola Đonović, koordinator programa u CGO-u, Vladimir Vučković, asistent na programima u CGO-u, Novak Vuksanović, finansijski menadžer u NVO Natura iz Kolašina. Boje Crne Gore branili su Boris Marić, viši pravni savjetnik u CGO-u, Vanja Rajčić savjetnik menadžera Glavnog grada Podgorica, Milivoje Jurišić, sekretar Pregovaračke grupe za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, Ilija Mugoša ispred Univerziteta Donja Gorica, kao i Srđan Ćetković predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. Fudbalski meč je završio rezultatom 7:3 u korist crnogorskog tima. Svi učesnici nagrađeni su simboličnim nagradama, pripremljenim od strane realizatora projekta “EU info Bus - na putu ka EU” i Fudbalskog saveza Crne Gore.


podgorica5Program Dana Evrope u Podgorici završen je koncertom crnogorskog benda „Neon“ u caffe baru “Soul II Soul” u večernjim časovima. Žurka je bila povod da se svi učesnici okupe i proslave ovaj značajan datum. Na njoj su bili predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Ministarstva prosvjete, opštine Podgorica, Prijestonice Cetinje, političkih partija, UNDP-a, UNICEF-a, ambasada zemalja članica EU, medija i nevladinih organizacija.

 

Share

____Broj 114____

       cgo-cce-Evropski-puls-114-01

Prethodni brojevi