Crnogorski (MNE)English (UK)
Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

Nakon uspostavljanja sistema vizne liberalizacije, pitanje velikog broja neutemeljenih zahtjeva za azil iz zemalja zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna...

Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona »

Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona »

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa Daily Press Vijesti, u okviru realizacije projekta „EU vijesti-informiši se!“, podržanog iz komunikacionog budžeta Delegacije Evropske unije u...

Promovisan projekat

Promovisan projekat "Rastimo zajedno 3 – Informacije o EU kroz popularne internet portale"

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori danas je u prostorijama EU  Info Centra promovisala projekat "Rastimo zajedno 3 – Informacije o EU kroz popularne internet portale". Projekat ima za cilj...

Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas, u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES), nastavio sa realizacijom projekta «Evropski kafe» u okviru kojeg je organizovan sastanak...

Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizuje prezentaciju projekta "Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale", 20. aprila sa početkom u 11h00, u prostorijama EU...

 • Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

  Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

 • Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona »

  Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene...

 • Promovisan projekat

  Promovisan projekat "Rastimo zajedno 3 – Informacije o EU kroz popularne internet portale"

 • Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

  Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

 • Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

  Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

 

crnogorska kultura 1

The Centre for Civic Education has organized today, in cooperation with the Ministry of Culture, and with the support of the EU Delegation to Montenegro, a panel discussion on the subject of the "Montenegrin culture as part of the European cultural heritage".
The panel discussion is a part of the project "EU Info Bus – on the road to the EU", which is being implemented by the Centre for Civic Education, in cooperation with the Friedrich Ebert Foundation and the NGO Natura.
On the panel discussion spoke Daliborka ULJAREVIĆ, executive director of the Centre for Civic Education, Prof. Branislav MIĆUNOVIĆ, Minister of Culture, H.E. Mitja DROBNIČ, Head of the EU Delegation to Montenegro, Prof. Mr Janko LJUMOVIĆ, director of the Montenegrin National Theatre.

Read more...

 

zavrsna-konferencija1Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je danas konferenciju “Evropsko građanstvo kao osnov evropskih integracija”, kao završni događaj u okviru projekta “EU Info Bus-na putu ka EU”, koji CGO realizuje u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert i NVO Natura, a koji je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kao dio njene komunikacione strategije.

Konferencija je započela uvodnim izlaganjem Daliborke ULJAREVIĆ, izvršne direktorke CGO-a, koja se govorila o rezultatima projekta koji je trajao 11 mjeseci, imao preko 45 događaja, niz publikacija i promotivnih materijala u okviru sveobuhvatne informativno-edukativne kampane u 6 crnogorskih opština – Cetinje, Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac, Nikšić i Podgoricu, kroz preko 45 događaja. “Naš EU info bus je i vizuelno i suštinski izazvao veliku pažnju građana i građanki u opštinama kroz koje je prošao. Osim efektne poruke, autobus je sa sobom donosio ljude spremne na dijalog, razmjenu argumenata, prenošenje informacija, znanja i vještina – a to je postulat na kojeme se zasniva demokratizacija i evropeizacija svakog društva, pa i crnogorskog. Nadam se da ćemo u nastupajućem periodu svi nastaviti još intezivnije da voditi argumentovani i evropski i unutarcrnogorski dijalog” , poručila je Uljarević.

Read more...

imagesU Evropskom parlamentu usvojena je rezolucija o Crnoj Gori o napretku Crne Gore za 2014. godinu čiji je autor izvjestilac EU za Crnu Goru Čarls Tenok. Od 701 poslanika za rezoluciju je glasalo 623. Evropski parlamentarci poručili su da je Crna Gora posvećena vanjskoj i bezbjednosnoj politici Evropske unije (EU), ali da je potrebno dodatno raditi na borbi protiv korupcije, nezavisnosti sudstva i slobodi medija.

Prethodno je Spoljno politički komitet Evropskog parlamenta 22. februara usvojio Rezoluciju o Crnoj Gori. Raspravi o predlogu rezolucije prisustvovao je i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han, koji je ocijenio da Crna Gora tokom ove godine treba da nastavi reformu vladavine prava, što treba da obuhvati i razultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Rezolucija poziva Crnu Goru da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da unaprijedi slobodu medija. Parlament je izrazio zabrinutost u vezi sa stanjem slobode medija i slabim profesionalnim i etičkim standardima među medijima u Crnoj Gori. Oštro je osudio činjenicu da su se napadi na novinare i svojinu medija nastavili. Poslanik u Evropskom parlamentu Milan Zver je podvukao potrebu Crne Gore da se pozabavi pitanjem slobode medija, komentarišući da se zemlja nalazi na 114 mjestu od 180 zemalja prema poslednjem svjetskom indeksu o slobodi medija. Komesar Han je rekao da Crna Gora, kao zemlja koja je dobila status kandidata 2010 i koja je započela proces pristupnih pregovora 2012, mora početi sa sprovođenjem, ne samo usvajanjem mjera za unaprijeđenje, kako bi uskladila svoje zakone sa pravnom tekovinom EU. On je dodao da je "vrijeme da se fokus prebaci na promjene u praksi". Dok se napredak u pristupnim pregovorima određuje na osnovu koraka koji osiguravaju vladavinu prava, Han je takođe naglasio potrebu za ekonomskim reformama kako bi se uskladila sa privredom zemalja EU.

Tekst usvojene Rezolucije kao i prijedlog sa predloženim amandmanima, možete pogledati na: 

http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2014/2947(RSP)

 

evropa-evropska-unija-eu-puzle 660x330U skladu sa Konkursom za elektronske medije u Crnoj Gori za tri reportaže na temu pristupanja Crne Gore EU, uključujući i programe podrške EU koji je raspisan u okviru projekta "Informisanje javnosti o evropskim integracijama i podršci IPA u Crnoj Gori" koji implementira British Council u korist Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) uz finansiranje Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Britanske ambasade Podgorica i MVPEI, objavljeni su rezultati Konkursa.

Na osnovu kriterijuma predočenih u okviru Konkursa, stručni žiri je odlučio da se odobre koncepti reportaža koje su podnijeli sljedeći elektronski mediji:

RTV Atlas - Kvalitet života građana u lokalnim zajednicama kao mjerilo uspjeha EU integracija
TV Vijesti - Ribarstvo i EU
TV Prva - Na pragu EU

Izbor za izradu reportaža se realizuje u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2014-2018.

Izvor: eu.me

____No 114____

       cgo-cce-Evropski-puls-114-01

Previous Issues