Crnogorski (MNE)English (UK)
Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

Nakon uspostavljanja sistema vizne liberalizacije, pitanje velikog broja neutemeljenih zahtjeva za azil iz zemalja zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna...

Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona »

Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona »

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa Daily Press Vijesti, u okviru realizacije projekta „EU vijesti-informiši se!“, podržanog iz komunikacionog budžeta Delegacije Evropske unije u...

Promovisan projekat

Promovisan projekat "Rastimo zajedno 3 – Informacije o EU kroz popularne internet portale"

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori danas je u prostorijama EU  Info Centra promovisala projekat "Rastimo zajedno 3 – Informacije o EU kroz popularne internet portale". Projekat ima za cilj...

Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas, u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES), nastavio sa realizacijom projekta «Evropski kafe» u okviru kojeg je organizovan sastanak...

Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizuje prezentaciju projekta "Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale", 20. aprila sa početkom u 11h00, u prostorijama EU...

 • Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

  Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

 • Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona »

  Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene...

 • Promovisan projekat

  Promovisan projekat "Rastimo zajedno 3 – Informacije o EU kroz popularne internet portale"

 • Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

  Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

 • Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

  Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

Održana druga javna tribina u Pljevljima

 

ŠTA OD EU IMAM JA, A ŠTA OD EU IMA MOJ GRAD?

pljevlja1U Pljevljima je 14.juna 2012, u velikoj sali Skupštine opštine održana druga po redu javna tribina „Crna Gora u Evropskoj uniji – što od EU imam ja, a što od EU ima moj grad?“. Teme  javne panel diskusije bile su: “Fondovi Evropske unije, apsorpcioni kapaciteti Crne Gore” i “Zaštita životne sredine:standardi i politike EU”.Tribina je dio projekta “Evropa u mom gradu” koji sprovodi  Centar za građansko obrazovanje (CGO), sa partnerima Centrom za monitoring (CEMI) iz Podgorice i Građanskim inicijativama (GI) iz Beograda, a koji finansira Delegacija Evropske unije u Podgorici. Lokalni partneri u realizaciji ove tribine bili su opština Pljevlja i NVO „Otvoreni Centar Bona Fide“.

Učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili: direkorica Službe za evropske integracije i razvoj opštine Pljevlja Dijana Anđelić, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević i predstavnica NVO „Otvoreni Centar Bona Fide“ Sabina Talović.  Nakon toga, izlaganja su imali  savjetnik Direkcije za programiranje, monitoring i evaluaciju  finansijske  i tehničke podrške (IPA) u MVPEI Bojan Vujović i savjetnica u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragana Raonić.

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević  ukratko je predstavila projekat Evropa u mom gradu prisutnim građanima, kao I nalaze istraživanja koji se odnose direktno na opštinu Pljevlja. Kazala je da istraživanje, koje je prethodilo održavanju javnih panel diskusija, pokazuje da građani opštine Pljevlja spadaju u najoptimističnije kada je podrška integrativnim procesima u pitanju. Ova činjenica ohrabruje i ukazuje da predstavnici Opštine koji se dominantno bave pitanjima evropskih organizacija rade odličan posao-kazala je Uljarević.

pljevlja2Direkorica Službe za evropske integracije i razvoj opštine Pljevlja, Dijana Anđelić upoznala je prisutne sa aktivnostima koje Opština realizuje u oblasti evropskih integracija I pripremnim radnjama u cilju što boljeg iskorišćavanja EU fondova. Istakla je da je Opština Pljevlja, prepoznajući evropske integracije kao jedan od vrlo značajnih procesa koji će se desiti i već se dešava, u okviru Službe za evropske integracije i razvoj skromno u okviru sistematizacije predvidjela jedno mjesto i poziciju za osobu koja će se baviti praćenjem procesa evropskih integracija i konkretno kroz pripremu projekata i implementaciju projekata koji su u tom momentu bili dostupni opštinama kao institucijama. Ipak, Istakla je da iako imaju određene rezultate u radu, mišljenja je da opština Pljevlja i sve ostale lokalne uprave moraju mnogo aktivnije da rade na saradnji sa građanima, sa nevladinim organizacijama i mnogo više moraju da rade na sebi, posebno na jačanju kapaciteta zaposlenih koji rade ne samo na programima koje implementiramju konkretno u saradnji sa Evropskom unijom već i na jačanju kapaciteta i svijesti svih zaposlenih u upravi- o značaju procesa evropskih integracija kako bi efikasnije i mnogo jednostavnije realizovali projekte od kojih svakako imaju značajnu korist.

Bojan Vujović iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u Vladi Crne Gore govorio je o načinima korišćenja sredstava iz međunarodnih fondova, ističući da lokalne uprave moraju jače da se uključe u ovaj proces. Predstavio je pojedinačno sve raspoložive fondove kojima pštine imaju pristup, odnosno kod kojih mogu aplicirati za projekte. Navodeći najuspješnije infrastrukturne projekte u Crnoj Gori,ukazao je i na moguće probleme koji se mogu javiti u realizaciji i napomenuo da je jako važno, pored dobrog projekta pripremiti i svu potrebnu dokumentaciju kako se u kasnijim fazama ne bi javili problemi koji bi eventualno mogli onemogućiti relizaciju samog projekta.

pljevlja3Dragana Raonić govorila je naporima koje Ministarstvo ulaže kako bi se pitanje zagađenosti ,prije svih, vazduha u Pljevljima riješilo. Napomenula da da se oni kao instittucija prije svega bave usklađivanjem zakonskog okvira sa standardima i propisima EU i na taj način žele omogućiti osnovu za zaštitu životne sredine u Crnoj Gori. Smatra da će ovo biti jedno od izazovnijih poglavlja za pregovaranje ali da kada se proces zavrsi , svakako se mogu očekivati osjetna poboljšanja u ovoj oblasti.

Share

____No 114____

       cgo-cce-Evropski-puls-114-01

Previous Issues