Crnogorski (MNE)English (UK)
Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

Nakon uspostavljanja sistema vizne liberalizacije, pitanje velikog broja neutemeljenih zahtjeva za azil iz zemalja zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna...

Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona »

Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona »

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa Daily Press Vijesti, u okviru realizacije projekta „EU vijesti-informiši se!“, podržanog iz komunikacionog budžeta Delegacije Evropske unije u...

Promovisan projekat

Promovisan projekat "Rastimo zajedno 3 – Informacije o EU kroz popularne internet portale"

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori danas je u prostorijama EU  Info Centra promovisala projekat "Rastimo zajedno 3 – Informacije o EU kroz popularne internet portale". Projekat ima za cilj...

Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas, u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES), nastavio sa realizacijom projekta «Evropski kafe» u okviru kojeg je organizovan sastanak...

Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizuje prezentaciju projekta "Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale", 20. aprila sa početkom u 11h00, u prostorijama EU...

 • Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

  Da li bi Crnu Goru trebalo proglasiti bezbjednom zemljom porijekla?

 • Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene lekcije i iskustva iz regiona »

  Održana međunarodna konferencija «Uloga i značaj medija u procesu EU integracija - naučene...

 • Promovisan projekat

  Promovisan projekat "Rastimo zajedno 3 – Informacije o EU kroz popularne internet portale"

 • Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

  Ambasador Drobnič gost drugog Evropskog kafea

 • Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

  Najava: Prezentacija projekta: Rastemo zajedno 3 - Informacije o EU kroz popularne internet portale

EU zanimljivosti

 

Evropski simboli

evropskisimboli1Evropska zastava je ne samo simbol EU, već i evropskog jedinstva i identiteta u širem smislu. Krug od 12 zlatnožutih zvjezdica na plavoj podloz isimboliše solidarnost i harmoniju među evropskim narodima. Iako je kroz svoju historiju imala i dvanaest članica (od 1986-1995. godine), broj zvjezdica, međutim, nema nikakve direktne veze sa brojem država EU, već se smatra da broj 12 tradicionalno simbolizuje savršenstvo i ujedinjenost. Zastava će zato ostati nepromjenjena bez obzira na buduća proširenja EU.

Evropska himna je “Oda radosti” – melodija uzeta iz Devete simfonije koju je, četiri godine prije smrti, 1823. godine komponovao glasoviti njemački kompozitor i pijanist Ludvig van Betoven/Ludwig van Beethoven na tekst pjesme Fridriha Šilera/Johann ChristophFriedrich von Schiller iz 1785. godine. Ova muzička poema izražava Šilerovu idealističku viziju čovječanstva u kojem su svi ljudi braća – viziju koju je dijelio i sam Betoven.

Dan Evrope je 9. maj, jer su na taj datum 1950. godine postavljeni temelji jedinstvene zajednice država i naroda, koju danas poznajemo kao Evropsku uniju. Francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman/Schuman toga dana je evropskoj i svetskoj javnosti predstavio deklaraciju kojom je pozvao Francusku, Njemačku i druge evropske zemlje da udruže svoje industrije uglja i čelika u “prvo konkretno stvaranje Evropske federacije”. Predložio je i stvaranje nadnacionalne evropske institucije (kasnije Evropske komisije) koja bi upravljala industrijom uglja i čelika – sektorima koji su u vrijeme dva velika svjetska rata predstavljali osnovu vojne industrije tadašnje Njemačke.
Evropski moto je “Ujedinjeni u različitosti” (United in diversity).

Da li ste znali da:

 • Budžet Parlamenta EU za 2012. godinu iznosi 1,7 biliona eura, 24% tog iznosa su osnovni troškoviparlamentaraca, kao što su putovanja, smještaj, hrana itd..;
 • Broj zaposlenih u Parlamentu je 6 166 od toga 3 279 u Briselu, 80 u Strazburu, dok se ostali nalaze u Luksemburgu;
 • Parlamentarci će u 2012. godini dobijati mjesečnu platu u iznosu od  7,957 € ;
 • 1,07 miliona građana EU je potpisalo online peticiju kako bi EP imao stalno sjedište u Briselu;
 • Oko jedne trećine parlamentaraca su žene;
 • Opšta izlaznost na izborima 2009. godine je bila 43,4% dok je 2004. godine bila 45,6
 • Naredni izbori za EP su u junu 2014. godine
 • U januaru 1999. Evropski parlament izglasao je smjenu cijele Komisije zbog optužbi za korupciju i loše upravljanje. To glasanje nepovjerenja vladi nije uspjelo, ali Komisija je podnijela ostavku u martu iste godine na čelu sa Žak Santerom. Santer je bio luksemburški premijer od 1984. do 1995. godine. Predsjednik Evropske komisije postao je 1995. godine.
 • Sastanci Evropske Komisije održavaju se svake sedmice, srijedom, u Briselu. Tokom plenarnih zasijedanja Evropskog parlamenta njihovi sastanci obično se održavaju u Strazburu.
 • Približno 25.000. osoba zaposleno je od strane Komisije, sa punim radnim vremenom
 • Prvi predsjednik Visokog predstavništva Evropske zajednice za ugljen i čelik bio je Žan Mone, francuski političar, jedan od takozvanih  “očeva utemeljivača Evrope”,  tvorac Evropske zajednice za ugljen i čelik.
 • Prvi neposredni izbori za Evropski parlament održavaju se u junu 1979. godine. Tako je formiran prvi EP i, do sada, jedina institucija Zajednice izabrana demokratskim izborima.
 • Prva zemlja koja je postala pridružena članica Evropske zajednice je Grčka.
 • Prvi talas proširenja Evropske zajednice održan je 1973.godine. Tri zemlje koje su se pridružile: Velika Britanija, Danska i Irska.
 • Grenland, koji je sastavni dio Danske, na referendumu (1979) napustio je sve evropske institucije 1985. godine.
 • 1990.godine teritorija i stanovništvo Evropske zajednice su uvećani kada se Istočna Njemačka ujedinila sa Zapadnom Njemačkom.
 • U Norveškoj je dva puta održan referendum za pristupanje Evropskoj uniji . Prvog puta 1972. godine, a drugog 1994. Građani Norveške su odlučili da ne žele da njihova zemlja pristupi u EU.
 • Danska je u početku odbila ugovor iz Mastrihta, u junu 1992., ali ga je u završnici prihvatila, nakon čega je stupio na snagu u novembru 1993.
 • Čovjek koji je najduže predsjedavao Evropskom komisijom bio je Jacques Delors. Bio je predsjednik Evropske komisije od 1985. do 1994.
 • Prvi predsjednik Evropskog parlamenta bio je Robert Schuman. Robert Schuman, francuski političar i autor čuvene Schumanove deklaracije, bio je predsjednik Evropskog parlamenta od 1958. do 1960. godine
 • Njemačka je zemlja koja ima najveći broj zastupnika u Evropskom parlamentu. Kao najmnogoljudnija zemlja u Evropskoj uniji, ima 99 zastupnika.
 • Velika Britanija je dva puta odbila pristup Evropskoj ekonomskoj zajednici kada je osnovana 1957. Naime, francuski predsjednik Šarl de Gol je dva puta stavio veto na britanski zahtjev za članstvo – u 1963. i 1967. godini. Nakon njegove smrti, VB se pridružila 1973. zajedno sa Irskom i Danskom.
 • Glasanje na izborima za Evropski parlament (kao I u nacionalnim parlamentarnim izborima) obavezan je u Belgiji, Grčkoj i Luksemburgu.
 • Maksimalni broj članova Evropskog parlamenta, koje je postavio Ugovor iz Nice je 732. Nakon izbora, koji se održao u junu 2004. , broj zastupnika u Evropskom parlamentu je povećan na 732. Prije ih je bilo 626.
Share

____Broj 114____

       cgo-cce-Evropski-puls-114-01

Prethodni brojevi